Saturday, December 20, 2008

Leadership & Teambuilding Camp (JAKSA KKSI 2008 )


Dikepung oleh arnab-arnab Bugs Bunny

Dapat gak naik kuda tapi ni himar

Bugs bunny yang kiut + miut + siot + perghh = tarbaikk ahh jadinya !!!

Saje je posing kat tempat penginapan


Peserta + JAKSA 08 + En Agus


Maaf gambar aktiviti semasa dalam program masih belum diperolehi daripada sahabat lain..i.allah akan diupload dalam posting akan datang bersama catatn pengisian program yang tarbaik!!!

Thursday, December 11, 2008

Sedikit coretan sebelum lembaran semester 2 dibuka

Bersama-sama sahabat & sahabiah juga Ust Azizi sebelum membuat persembahan nasyid dalam program Arabic Language Supporting Programme (ALSP)

Sambutan Hari Raya USIM di Stadium Nilai

Segak dalam mengetuai kawad perbarisan kehormat BSM USIM dalam Majlis Anugerah Ko-kurikulum USIM Semester 1

Menghadiri talk oleh Dr Wahbah Zuhaily di USIM

Bagi memenuhi masa cuti semester di Terengganu yang hanya tinggal kurang daripada 48 jam ni ana terasa nak mencoret sesuatu setelah melihat beberapa komen di shoutbox & pertemuan dengan sahabat yang ber’’tanya khabar’’ akan blog ana yang sekian lama tidak ada artikel baru. Penjelasana daripada ana? Mudah jer..ketandusan idea (boleh terima ker? Sebenarnya perasaan ‘’al-kasal’’ yang membelenggui.hu3.

Baiklah..hari ni 11hb Disember, esok 12hb Disember malam ana akan kembali menaiki bas Sani Ekspress pulang ke USIM, pulang awal daripada tarikh berakhir percutian iaitu 21hb kerana memenuhi permintaan sahabat lain untuk mengikuti program yang dianjurkan oleh kolej kediaman & university tercinta.

Sedikit coretan di rumah ini..semalam ana mencuba-cuba untuk membina laman baru di wordpress, (tintapedeta.wordpress.com), tapi masih belum diisi sekadar baru membina ‘’tiang rumah.’’ I.allah setelah berdiri kukuhnya rumah baru itu, blog ini akan diupgrade ke laman wordpress (nak cuba istiqamah dengan blog ni dulu ). Di Terengganu, cuaca memang berlainan daripada di Nilai ( panas terik versus hujan lebat sampai tak nampak matahari ). Begitulah..pantai timur apabila bulan Disember menjelma maka musim bah pun sampai. Tapi Alhamdulillah di Kg. Gelugor ni tidak ada yang terpaksa ke pusat pemindahan, di sini memang kawasan jauh daripada kenaikan air.

I.allah 22hb Disember pelajar USIM akan melalui semester baru, kepada sahabat sahabiah semua pasangkan azam baru di semester depan untuk terus menungguli kecemerlangan akademik & sahsiah diri. Nantikan keputusan semester 1, buat post mortem & teruskan kerja keras kita !

P/S : Takziah kepada keluarga Allahyarham Shukri pelajar tahun 1 FPQS yang meninggal dunia dalam kemalangan jalan raya di Taman Semarak Nilai Negeri Sembilan baru-baru ini. Semoga rohnya ditempatkan bersama-sama orang-orang yang beriman. Al-Fatihah

Friday, November 14, 2008

Book smart @ street smart ?



Book smart atau Street Smart ialah sebuah buku karangan Dr. Robert Stenberg, seorang pensyarah di Yale University, seorang pensyarah yang mengemukakn idea mengenai ''practical intelligence.''
(Ana terus mengemukakan di dalam bahasa inggeris agar ulasan yang ana bagi tidak terpesong daripada apa yang ingin disampaikan )

In our real life, the measured achievements are not academic only for nowadays but they are :
1. Analytic - ability to solve problems & judge ideas.
2. Creative - Think in new ways & be willing to take risks.
3. Practical - Ability to use new ideas & put them in place.

Advantage :
Creative & practical, both of them are much better predictors of real world achievements.

Why ?
We use them as in finding ways to work around obstacles, things that blocked their way.

Practical : How ?
1. Learn by yourself.
2. Through observing how successful people get things done.
3. People can learn to recognize their own areas of strength & build them.

note :
ana tengah belajar dari kenkawan pasal pengurusan organisasi (ambik dari pengurusan ekonomi - six sigma, BSC, Blue Ocean, dll ) So kenkawan @ guest yg ada maklumat pasal tu bolehla bg cadangan kat shoutbox.

Exam tinggal satu paper lagi...19 November 2008 ( Introduction to science computer )

After that :.....

22 - 30 November : Arabic & English Language Supporting Programes di USIM
1 - 4 Dis : Perkhemahan Operasi Bencana & Menyelamat di Lembah Pangsun, Hulu Langat
4-6 Dis : Perkhemahan Remaja Islam (Peka 08 ) di Pantai Rekreasi Merang Setiu
13 - 17 Dis : Program Teambuilding & Leadership kolej sutera Indah USIM
22 Dis : Mula semester 2 USIM

Hidup menyibukkan diri dengan program adalah lebih baik daripada sibuk dengan perkara yang tidak berprogram

Saturday, October 11, 2008

Mahasiswa Perintis Perubahan

(gambar untuk hiasan sahaja)

Zaman muda hanya sekali, alam kampus & kemahasiswaan tidak akan datang kali ke-2. Memetik kata-kata As-Syahid Imam Hassan Al-Banna, uniknya entiti ''rijal''(pemuda) berbanding golongan ''tua,'' :

1. Pemuda ada keikhlasan & kemurniaan orientasi perjuangan tanpa terikat dengan mana-mana
kepentingan.
2. Pemuda ada sikap memberi yang hampir seluruh perubahan di dunia dibuat oleh pemuda.
3. Pemuda ada tenaga fizikal yang kuat sehingga betapa banyak tugas-tugas besar yang tidak
dapay dipikul oleh orang tua dibuat pemuda.
4. Pemuda ada kekuatan intelektual, rasa ingin tahu yang tinggi, rasional & fast learner.

Hanya mereka yang muda & berani sahaja yang tidak takut untuk 'mencipta' kesalahan sebagai pengalaman paling bermakna apabila pemuda (syabab) jadi orang tua (syuyukh). Kalau takut bermain dengan perihal, baik jadi orang muda yang 'dituakan' lebih awal.


Thursday, October 9, 2008

Melahirkan pimpinan yang berjiwa besar


Pemimpin berjiwa besar dikalangan mahasiswa dilahirkan di medan masyarakat (berhempas pulas dalam kesusahan). Mereka mempunyai pemikiran 10 langkah di hadapan yakni mampu melaksanakan sesuatu tugasan yang diberi masa selama 30 minit menjadi 15 minit. Mereka ialah golongan yang berani menghadapi cabaran (masalah), tidak takut (lari) daripada masalah bahkan realiti yang ingin dilahirkan ialah mereka merempuh (face the problems) & menyelesaikannya. Pemimpin berjiwa besar juga ialah mereka yang bersedia menghadapi risiko yang besar, bersedia menongkah arus (melakukan pemikiran lain daripada yang lain). Orang yang hebat ialah : Jika mereka tidak pimpinan, ia mampu bertindak sebagai pimpinan. Jika ia pimpinan ia akan merakyat. Tangkas pergerakan : terus bertindak apabila di beri arahan malahan mempunyai pemikiran yang luar biasa ( tidak berfikir secara biasa-biasa).

Monday, October 6, 2008

Suasana after Raya...still meriah tapi..


Kalo dihitung hari ni dah masuk hari ke 6 kita beraya, rumah ana ni kelmarin dikunjungi sahabat - Hazimin & Ashraf - kebetulan Hazimin pun datang nak bincang program kitaorg raya ke 8 ni. Kepada kenkawan yang belum menjejak kaki ke teratak bonda ana di Kg. Gelugor ni jemput-jemputla, rumah ni sentiasa terbuka untuk menerima tetamu sempena syawal yang mulia ini.

Sakit sebagai kaffarah dosa
Kelmarin ana dikejarkan ke unit ICU Hospital Sultanah Nur Zahirah, bukan apa sakit lepas raya ni kebiasaannya berpunca daripada perut yang terkejut menerima diversity makanan, maka semalam perut ni buatla hal, sakitnya Ya Allah macam nak tercabut nyawa! Tapi selepas dibagi injection barula lega sikit & ana dibenarkan pulangla, nasib tak kena tahan di hospital. Tapi subuh tadi pun berapa kali terjaga coz kesan sakit tu adala, takpela kalo kita sakit bermakna Allah nak kita sentiasa mengingati-Nya, sebagai tanda kasih Allah kepada kita & kaffarah dosa yang telah kita buat.

Program 8 syawal
Kalau mengikut tentatif, 8 syawal ni students Fakulti Kepimpinan Pengurusan (FKP) USIM nak buat program Dakwah Tatbiqi kat asrama PERKAYA di Setiu Terengganu, ana & Hazimin dijemput untuk mengendalikan slot motivasi kepada penghuni di situ namun apa yang ana bimbangkan kesihatan yang tidak menentu sekarang menyukarkan pergerakan ana & mungkin ana terpaksa berehat sahaja di rumah. Terpaksala berhubung dahulu dengan pihak di sana, mintak ganti dengan orang lain.

Apa program di rumah ni?
Sebagaimana yang kita maklum, mahasiswa/i akan menghadapi Final Exam selepas cuti berhari raya ni, jadual pun dah keluar maka ana merancangla beberapa strategi untuk meningkatkan prestasi akademik memandangkan prestasi semasa Mid-Sem kurang memberangsangkan. Selepas balik berhari raya ni banyakla jugak aktiviti sampingan seperti program Teambuilding (17-19 Okt), jamuan raya, rehlah, seminar, dll yang terpaksa diikuti disamping persediaan untuk Final Exam.

KEPADA KENKAWAN YANG DAH START MEMASUKI UNIVERSITI BLAJA ELOK2 & BERSEDIALAH ANDA UNTUK FINAL EXAM YANG AKAN DATANG.

Sunday, October 5, 2008

SALAM EID MUBARAK

Selamat Hari Raya Aidil Fitri kepada Muslimin & Muslimat di seantero dunia.

Monday, September 29, 2008

Semangat Fasa Akhir Ramadhan..awal syawal


Catatan Perjalanan Pulang
Alhamdulillah, ana selamat pulang ke rumah setelah bertolak daripada USIM menaiki chartered bas Dataran Pintar (Bas Kolej Mahsa rupenye hu3), bersama-sama anak perantau Terengganu lain di USIM. Tidak menghadapi sebarang masalah konvoi 2 buah bas anak Terengganu USIM. Hari pulang sepatutnya sabtu tapi ana pulang ke rumah pada hari ahad kerana menghadiri satu program Ihya' Ramadan bersama perantau Terengganu yang lain di Marang jadi sempatla merasai beberapa hari berbuka puasa bersama keluarga di rumah sebelum raya.

Apa ke halnya bandaraya Terengganu?Ana sememangnya menanti hari-hari pulang ke Terengganu setelah hampir 3 bulan berada di Nilai. Pagi tadi sampai petang ni ada adala peluang untuk ke bandar Kuala Terengganu untuk bantu ayah ana menyelesaikan urusan beli lampu warna-warni & bayaran insurans Etiqa anaknya. Fuh, memang orang Terengganu ni berkobar-kobar nak raya! Jam jalan raya dalam segi tiaga emas (Mydin, Giant & Terengganu Trade Centre (TTC)) Confirm sape-sape naik kereta, bas, lori selain daripada motor & basikal nak ke pusat bandar akan mengambil masa yang lama sebelum sampai. Nasibla, memang semua nak raya...

Di Bandar criternya menarik
Menjengah sebentar ke Terminal MBKT..sebenarnya takde perancangan pun, saje nak gi tengok suasana kat stesen bas, ramainya manusia toksah criterla! An a sempat ke kaunter Syarikat Bas Adik beradik & Transnasional untuk meminta nombor pejabat mereka agar anak Terengganu USIM selepas ini dapat balim bercuti menaiki bas dari negeri sendiri (Lagi selesa).

Pastu, ana naikla ke atas Terminal MBKT, sini memang berlambak kedai yang jual baju raya. Ana memangla dah beli baju raya awal lagi kat Nilai jadi niat di hari cuma nak cari kopiahla. Cari punya cari (tawaf banyak kali) barula terjumpa satu lot kedai tu. Memang mengejutkan! Rupa-rupanaya itu kedai kepunyaan seorang sahabiah ana di USIM! Mula-mula ana nampakla macam dia tapi tak berani nak tegur coz takut salah orang. Last2 sekali kami nampak sesama sendiri..Memang tidak syak lagi! Fuh, tak sangka sahabiah ana ni tokey kedai pakaian rupe-rupenye (Kalu tahu awal-awal ana beli kat Tereangganu je) Elokla ana panggil dia Kak Da je (dia tua setahun daripada ana & memang dia assistant ana dalam chartered bas USIM). Ana memang amat kagum dengan dia, yela menjalankan perniagaan start daripada pagi sampaila ke tengah malam, algi dahsyat dia kata dia berniaga sampai ke hari raya!Dah bertahun-tahun dia cakap memang hari raya di sambutraya di Terminal bas ni..(ish2 sedih2) Memangla, family dia ni memg bergantung punca pendapatan daripada jualan pakaian tu sahaja. Memang ana agak ramainya pelanggan ketika musim perayaan sahaja. Ana memang respect K. Da coz dia mampu sembunyikan kesukaran dalam hidup dia tu dibalik wajah dia yang sokmo ceria! Syabas k.da & adik-adiknya yang ada sama tadi.

Malam akhir Tarawih
Kalo tak silap malam ni malam akhir tarawih, alhamdulillah dah hampir kita penghujung ramadan. Ana berdoa kepada Allah agar ruh ramadan yang ana cuba absorb dalam diri ni berkekalan hingga ke luar bulan Ramadan.

Ucapan Hari Raya
Ana nak mengucapkan selamat Hari Raya kepada :
- Family ( Abah, Ma, K.Long & Family, K. Ngah, A.apiz, & Jojet)
- Sanak saudara yang ana tak dapat sebut di sini coz terlalu ramai.
- Sahabat sahabiah di Sek. Keb. Gelugor, SMAASZA Batu Buruk, Tamhidi & Aktuari.
- Yang istimewa ?? Takde..status single lagi (hu3) sapa2 nak apply bolehla (joke)

SALAM AIDILFITRI 1429 h

Thursday, September 18, 2008

Fasa 2 Ramadhan

Seinfiniti kesyukuran kepada Ilahi memberi sedikit masa untuk mencoret dalam blog ini. Sedar tak sedar hari ni dah 18 Ramadhan, dah masuk fasa ke 2 bulan puasa. Hadis yang selalu kita dengar :

''Awal Ramadhan Rahmat, pertengahannya maghfirah (keampunan) & akhirnya pelepasan daripada api neraka.''

Tinggal seminggu lagi sebelum kita melabuhkan tirai Ramadhan & menjelangnya aidilfitri, kehidupan di USIM kini rancak dengan majlis berbuka puasa & pelbagai aktiviti ihya' ramadhan, bagi lecturer di sini, mereka lebih berminat untuk menghabiskan silibus & pelbagai assessment yang akan diambil markah untuk mid-sem.

Gambar selingan :


Sape pulak ni? Sebenarnya ana sempat untuk menghadiri pelancaran Myline (system for English Learning) di UTM Jalan Semarak Kuala Lumpur, maka selepas keluar dari Dewan Perasmian tu nampakla Sir ni tengah bawak motor ni. Maka timbullah perasaan kagum kerana motor ni hasil rekacipta diorang, motor ni guna tenaga solar.

Kepada kawan-kawan, ahli keluarga & sesape yang mengenali diri ini, ana nak mengucapkan selamat berpuasa & sebelum menjelang raya ni pakat-pakatla kita memperbanyak amal soleh dalam pesta ibadah ni. SELAMAT BERPUASA.





Thursday, September 4, 2008

Ramadhan Karim 1429 H

Ramadhan Karim ! Allahu Akram ! Kullu A'amim wa antum bikhoir....Syukur kepada Allah Taala kerana kita diberi peluang lagi untuk memasuki Jamiah Ramadhan (ist biasa MadrasahRamadhan)...Hmm..banyak komen-komen di shoutbox menegur supaya di post cerita baru. Syukran kepada duyuf karim yang sentiasa setia untuk membaca artikel baru di blog ini.

Ana sekarang akan ber'perang' dengan beberapa kertas mid-exam. Ketika artikel ini sedang ditulis ana berada dalam bilik gerakan Bulan Sabit Merah USIM menunggu masuknya waktu berbuka. Oleh kerana kuliyah pada waktu malam akan berjalan seperti biasa maka ana mengambil keputusan untuk tidak pulang ke Sutera Indah. Kalau kelas habis pukul 9 maka sempatlah ke Masjid Nilai untuk solat tarawikh. Tidak setiap malam ada kelas, namun bagi pelajar kelas ana, kami hanya free pada selasa malam, jumaat malam & hujung minggu. Maka malam-malam itulah ana sempat berbuka puasa bersama teman sebilik & bersolat tarawikh di Masjid.

Alhamdulillah, dalam bulan puasa ni, kuranglah sedikit aktiviti berat (kokurikulum, berjalan-jalan tak tentu pasal), banyak masa dihabiskan dengan duduk diam menelaah pelajaran. Sebelum puasa memang tak pernah duduk diam, pantang hujung minggu je tak payah kita nak plan aktiviti, ada sahaja sahabat meng'offerkan' program untuk dilaksana. Program Orientasi BSM di Dusun Eco, program Dakwah Tatbiqi (Sek. Rendah Islam Al-Amin, Subang Jaya) & dll menjadikan kehidupan mahasiswa di USIM amat bermakna & penuh dengan kemahiran insaniah yang dapat dipelajari.

Ok, setakat tu je dapat ana tulis, sekarang jam 7.14pm ketika ayat ni ditulis...selamat berbuka puasa kepada family di Terengganu & sahabat sahabiah yang jauh dimata tapi dekat di hati. Nantikan kepulangan anak perantau pada 27 September 2008.

SALAM RAMADHAN KARIM!!!!!

Thursday, July 17, 2008

Cerita-cerita baru & lama


Alhamdulillah...syukur kepada Allah Tuhan Rabbul Jalil memberi secalit masa untuk ana menulis kembali. Niat di hati memang nak beristiqamah untuk menulis hari demi hari tetapi bak kata As-Syahid Imam Hassan Al-Banna ''Kewajipan yang kita ada lebih banyak daripada masa yang kita ada.'' Namun itu bukanlah alasan yang kuat selagi mana kita ada kemahuan untuk berdakwah melalui penulisan di alam siber.

Rasanya dah hampir sebulan tinggal di kampus untuk pengajian di tahun satu ni. Hari demi hari rutin menghadiri kuliyah, minggu depan dah start tutorial & assignment dah mula diberi satu demi satu. Strategi yang baik bagi seorang pelajar yang inginkan kecemerlangan ialah bermula daripada awal. Oleh sebab itu, ana dah mula berinisiatif untuk merangka masa melalui ''outline '' bagi sesuatu madah. Memang agak memenatkan namun itu tidak menjadi alasan.

Setiap hujung minggu pasti ana mempunyai aktiviti samada kem jati diri & untuk minggu ini ana berpeluang untuk menziarah perkampungan orang asli di Lenggeng, N. Sembilan. Program C-VIS (Cultural Visit) anjuran JAKSA Kolej Kediaman Sutera Indah & Nilam Court ni membuka satu lembaran titipan sejarab baru bagi ana sendiri untuk mendekati orang asli yang kini semakin moden (cerita dalam taklimat camtula).

Ko-kurikulum dah bermula, ana pada mulanya tidak ingin aktif sangat kerana ingin bagi komitmen penuh pada pelajaran & Sekteriat Pendakwah Muda (USIM), jadi ana masukla Bulan Sabit Merah. Agak memeranjatkan hanya 2 muslimin yang ada & 89 yg lain ialah muslimat!! Lagila...hu3, dahla camtu kena pulak dilantik ketua kumpulan alfa (ada alfa, beta & gamma, nasib tak jadi pengerusi) Namun, satu masalah berat, ini ialah salah satu badan yang kurang aktif, penasihat meminta kami membuat ''rebranding'' supaya kembali aktif, so kebetulan dah lama tinggal berpersatuan, inila masa nak gilap balik apa yang dah dialami di SMAASZA dulu.

SPMM pulak ana dilantik jadi pengarah untuk Forum Israk Mikraj pada 30 Julai ni di Masjid Nilai. Ingatkan jadi Person In Charge je (jadi kuli), abg2 & akak2 senior pulak bagi taklif macam tu,,ish3 berat jugak rasa namun semua itu hanya cabaran : ''Tiada halangan hanya peluang.'' hu4.
Pastu USIM pulak melalui SPMM dah ada sekolah angkat iaitu Sekolah Menengah Sharifah Rodziah di Telok Mas, Melaka (dekat dgn kg abah ana) nak dipendekkan cerita ana pun diberi amanah tuk mengepalai Biro Pendidikan...so kenala brainstorming macam mana nak buat aktiviti untuk students yg dah cemerlang tu (Nasibla ada kawan yg sanggup diinterview dr sekolah tu). Jadi ana rasa tu hanya rencah yang akan mewarna-warnikan hidup ana di kampus.

Pelajaran?? Mesti ingat ana bila dah berprogram ni, buku dah tinggal latu...ish3.Mana mungkin itu yg menjadi core business kita bila masuk USIM ni..tidak sesekali ku lupa akan pesanan ma abah & kak ngah...study is the first priority, whenever you want to involve in programmes but dont forget to your STUDY. So kepada kenkawan, family or yg mengenali diri ana ni, kalo ana lagho, proud dok'oh ke, apa2 yg tak menyenangkan antum ke, bolehla komen ni melalui blog ni, emel, message, panggil jumpa ke...ana akan cuba berlapang dada & memang amat perlukan sokongan & teguran daripada kalian semua.

Tu la serba sedikit...i.allah lepas ni ana akan cuba uploadkan gambar aktiviti ana di kampus. Wassalam...Ila loqa' ma'a salamah.........

Wednesday, July 9, 2008

Forum di Felda Lasah, Sg. Siput Perak





Pada 26 Jun yg lepas, Sekteriat Pendakwah Muda USIM telah dijemput untuk mengadakan forum bertajuk masyarakat prihatin & penyayang anjuran Kelab Penyayang & FELDA. Forum ni ana sendiri jadi moderator & ahli panelnya...Dr. Rushdan pensyarah dari FKP, Ustaz Anuar Hasin (FPQS) & akak Ainul Faridah dari FKP. Tempoh perjalanan yg agak lama bermula jam 2.30 ptg daripada 2.30 petang dan sampai pada 8.15malam terasa berbaloi kerana forum berjaya dilangsungkan & suasana dalam perjalanan dihiasi panorama indah memukau setiap pelawat yang hadir. Terima kasih kepada warga Felda Lasah kerana sudi menjemput kami

Maaf gambar kurang jelas, bergambar bersama YB kawasan itu & mantan Menteri Pengajian Tinggi, Dato' Shafie Salleh

Antara penduduk Felda yang bertanyakan soalan yg agak ''mantop'

Muslimat yang hadir
Penduduk kampung Felda Lasah...penuh khusyuk mendengar forum


Suasana forum, mula-mula suasana agak tak panas, roun ke-2 barula suasana hangat

Dari kiri : penulism Shamsul, Ustaz Anuar Hasin, abg shahril, En. Syafful.











Tuesday, June 24, 2008

Perjuangan bersambung kembali


Mungkin pelik bagi yg melihat gambar di atas..apa pekdahnya letak gambar ni,ish3..sebenarnya ni adalah antara gambar kenangan terakhir di makmal biologi Pusat Tamhidi USIM. Di peringkat tamhidilah menjadi tempat terakhir ana menjejakkan kaki kali terakhir dalam makmal. Selepas ini di peringkat ijazah, angka akan menjadi sahabat setia menemani ana selama 4 tahun pengajian.

Ramai yang skeptikal termasukla ibu bapa & family ana sendiri, ''bakpela mung ambik ijazah sains aktuari & pengurusan risiko ni?'' ''Dahla pelik2 doh bunyinya, mung nak kerja menda kekgi, wak business? insurans?Toksoh bengla lerni orang nak kerja kerajaan belaka...'' Ayat-ayat seterusnya tak dapat ditulis kerana ayat tersebut kekadang boleh meluluhkan jiwa, kekadang meningkatkan motivasi.

Entahla..ibu bapa zaman sekarang lebih suka anak-anak mereka mengikut kehendak apa yang mereka impikan. Apabila anak-anak itu mempunyai cita-cita sendiri, ibu bapa sering memandang enteng terhadap keputusan anak mereka, seolah-olah keputusan itu salah.
Ana memetik kata-kata Sayidina Umar Al-Khattab :

''Didiklah anak-anakmu itu berlainan dengan keadaan kamu sekarang kerana mereka telah dijadikan Tuhan untuk zaman yang bukan zaman engkau.''

Bila ana kemukakan quote di atas bukanlah bermaksud nak menyalahkan family ana, dioragla yang banyak bagi support masa ana studi di USIM masa tamhidi tapi mintala agar diorang faham kehendak hati anak mereka, kekadang sukar untuk dibawa bicara sesuatu yang baru/asing didengar pada keluarga kita tapi kita faham untuk diri sendiri. I.allah ana sebenarnya ada planning sendiri untuk peringkat ijazah ni, walaupun asalnya bukanlah sampai bercita-cita untuk menggapai gelaran Pakar Aktuari, tetapi melihatkan kepada keadaan semasa dunia, ana berminat untuk meneliti aspek analisis ekonomi, statistik & kewangan. Walaupun bidang memerlukan kemahiran matematik yang tinggi & ana tak mencapai tahap tu, tapi Puan Fatimah (Guru Matematik Tamhidi) memberi galakan penuh agar pelajar Melayu Islam sekarang berani menceburinya. Di mana ada kemahuan di situ ada jalan, betul tak?

HU3...pakai lab kot buat kali terakhir di Tamhidi...lepas ni kalo budak2 foodtech ajak masuk makmal bolehla nak pakai balik...takpun apply jadi pembantu makmal untuk budak Tamhidi, best gak tu.

Tuesday, June 17, 2008

FAMILY USIM-PERNIM



Lagu Tema bagi dua't PERNIM

Bagi yang ke PERNIM, lagu ini cukup sinonim dengan mama, ketika mama bagi taklimat, lagu ini berkumandang, amat menyentuh hati bagi sesiapa yang mendengarnya. Wahai manusia yang masih mempunyai hati, hulurkan bantuan semampu kita kepada golongan yang kurang bernasib baik....kepada dua't PERNIM, misi kita masih belum selesai, persiapkan diri sekalian untuk kita sama-sama bekerja pada masa hadapan..

video

Berbumbungkan angkasa kelabu
Lantainya bumi retak seribu

Setiap langkah perjalananmu
Beronak berliku

Betapa berat mata memandang
Berat bahu menggalas bebanan
Belum sempat menitis ke pipi
Tangisan kering sendiri

(Korus)
Berkali tersungkur
Pandanganmu kabur
Namun azam meneruskan hidup
Tak pernah luntur

Engkaulah perwira
Di medan derita
Merentasi ranjau kehidupan
Dengan harapan

Luahan rasa derita jiwa
Pada wajah tiada rahsia
Menunggu malang berganti tuah
Usah kau berputus asa
Kaulah wira

(Ulang korus)

Monday, June 16, 2008

XPDC Dakwah ke PERNIM

Selama seminggu (8-14 Jun 2008) pelajar USIM daripada pelbagai fakulti yang mengorbankan waktu cuti masing-masing berkampung di Kem PLKN Jugra Banting Selangor untuk mempelajari teori sebagai pendakwah muda. Pelbagai input, modus operandi & pendekatan dilengkapkan kepada bakal pendakwah muda daripada batch 1 program Perkaderan Pendakwah Muda Sekteriat Pendakwah Muda (spmm) USIM di bawah seliaan Dr. Rushdan Jailani (Pensyarah FKP) & En. Syafful (Pegawai di canselori).

Setelah 3 hari berteori di kem, para pendakwah muda diagihkan ke tempat-tempat dakwah seperti Persatuan Kebajikan Anak Pesakit HIV/AIDS Nurul Iman Malaysia (PERNIM), Darul Sa’adah (Pusat Bimbingan Wanita Bermasalah, Batu Caves), Rumah Anak-anak yatim Puchong & PERKID untuk mempraktikkan teori yang dipelajari selama 4 hari. Ana telah dihantar untuk XPDC Dakwah ke PERNIM. Sahabat-sahabiah berikut telah sama-sama dalam xpdc dakwah ini :

Pengiring : Ustaz Najaa
Ketua : Mohd Afifuddin b. Esham
Penolong : Raudhah Arshad
Setiausaha : Daing Muhamad Fadzil B. Abd Latif
Pen.Setiausaha : Norjanah Ramli
Bendahari : Mohamad Amir Sufi b. Mohd Kamil

Biro Makanan :
1. Ahmad Norfazareez b. Mohd Fauzi
2. Norain Arshad

Biro Pengisian :
1. Umar Mukhtar Bin Mohd Noor
2. Kamiliah Eiddiah Mahamad

Biro Keselamatan & kebajikan :
1. Mohd Afif b. Zulkifly
2. Siti Khadijah bt. Mohd Fuad

Biro Tugas-tugas khas :
Wan Mohd Rasyadan b. Wan Hussi
Mohd Hazimin b. Harun
Noor Humaidah Bte Awang Kechek
Siti Hajar Kamarudin
Raihan Atiqullah

Profail PERNIM :

PERNIM
Lot 46 Jalan 47, Bukit C,
Kampung Cheras Baru,
56100 Kuala Lumpur
(u.p: Hjh Norlina Alawi)
Tel: 03-42950775, hp: 017-8860208
Fax: 03:42951079
Email:
norlina_pernim@yahoo.com
Website : www.pernim.com

Penyelia suka dipanggil mama & papa
Penghuni seramai 42 orang
Umur dalam lingkungan bayi 1 ½ tahun - remaja 19 tahun

Umur 8 tahun ke bawah – 11 orang
8-17 tahun – 29 orang lebih
Bilangan penghuni lelaki & perempuan seimbang
Pesakit HIV – 4 orang (2 di hospital kritikal, 2 di rumah)
Sek. Men – 4 orang, Bayi – 5 orang, 29 sek. Rendah + prasekolah

Latarbelakang penghuni :
Anak terbuang, anak pungutan, HIV, anak pelacur, anak yang diambil daripada gereja kristian
Mempunyai program harian yang teratur
Amat patuh kepada mama kerana rasa takut & hormat
Semua penghuni dilatih seperti adik beradik
Abang-abang yang tua diibarat warden & pengasuh kepada adik-adik muda
Adik-adik kecil yang sesetenganhnya mempunyai potensi yang besar

Matlamat dakwah :-

Mengajar ilmu kehidupan – ilmu mengurus diri, adab-adab kehidupan

seorang muslim,masak, memperbaiki amali & bacaan fardu ain

Aktiviti yang dijalankan :

11 Jun 2008 (Rabu)
8.30 pagi Bertolak ke PERNIM daripada Kem Jugra
11.30 pagi Sampai di PERNIM
12.00 Tgh hari Taklimat daripada Pn. Hjh Norlina Alawi
1.30 petang Solat Zohor / makan tengahari
2.00 petang Taaruf / khidmat di rumah (Program Pembersihan rumah Khidmat di

Pusat KAFA / Kunjungan ke hospital wakil lelaki
4.30 petang Solat asar
5.00 petang Sambung pembersihan rumah & gotong royong
7.00 malam Solat maghrib berjemaah / tadarus al-quran / sambungan taaruf
9.00 malam Membantu penghuni rumah dalam kerja-kerja sekolah
1.00 pagi Post mortem / Himpun Daya

12 Jun 2008 (Khamis)

5.30 pagi Solat subuh
7.00 pagi Kendiri penghuni / Sarapan

7.30 pagi Gotong-royong mengemaskan rumah
1.00 petang Solat zohor berjemaah / makan tengahari
2.00 petang Khidmat di Pusat KAFA / Kunjungan ke Hospital
6.00 petang Tayangan video / permainan / latihan azan dan iqamat
7.15 petang Solat Maghrib berjemaah / Motivasi (Kuliyyah maghrib) / Tadarus al-quran
8.45 malam Solat Isyak berjemaah
9.00 malam Membantu penghuni rumah dalam kerja-kerja sekolah
12.30 malam Post Mortem / Himpun Daya

13 Jun 2008 ( Jumaat)
5.30 pagi Solat subuh berjemaah
6.45 pagi Penghuni bersiap untuk ke sekolah / sarapan
8.00 pagi Bergotong-royong bersih stor dapur / bahagian rumah naim taraf /

persediaan masak tengahari
12.00 tghariBersiap untuk solat jumaat
2.00 ptg Menghantar penghuni ke sekolah rendah
2.30 ptg Kunjungan daripada wakil USIM (Ustaz Najad & En. Syafful)
4.00 petang Membeli barangan jamuan untuk majlis penutup
6.00 petang Majlis beramah mesra wakil USIM & penghuni PERNIM
7.15 malam Solat maghrib / Kuliyah maghrib oleh Ustaz Najad

Penghuni bersiap untuk ke kelas tuisyen
9.00 malam Solat isyak berjemaah / Tayangan video untuk adik-adik kecil PERNIM
11.00 malam Penghuni pulang ke rumah / Himpun day

14 Jun 2008 (Sabtu)
5.30 pagi Solat subuh berjemaah
6.30 pagi Praktis amali solat
7.30 pagi Bergotong-royong membersih rumah / kendiri / Tae-kwon-do
1.30 petang Solat zohor berjemaah / Persediaan Majlis Penutup

2.30 petang Majlis Penutup
4.00 petang Bertolak pulang ke USIM

8.00 malam Analisa dakwah / taklimat program masa hadapan

10.30 malam Salam wida'

video

Saturday, June 7, 2008

Experience is the best teacher....

Alhamdulillah..semalam baru je ana balik daripada Rusila selepas mengendalikan Mini Karnival Waja anjuran Jabatan Pembangunan Remaja Terengganu. Pengalaman melibatkan diri dalam mesyuarat penyelarasan, sebalik tabir (urus poster, persiapan tempat pasang kanopi, bukak gerai, jadi urusetia pendaftaran semua kawasan negeri), ceramah umum, kutip dana, teknikal. dan postmortem memberi pengalaman berharga mengenai jerih payah apabila kita mengendalikan sesuatu program.

Sememangnya kita perlu berkorban dari segi wang ringgit, tenaga, & masa yang kita ada untuk membangunkan diri melalui pengisian program seumpama ini. Pengalaman seumpama ini mengajar kita supaya apabila kita dalam kesusahan kita ada cara untuk survival tidaklah kita terkontang-kanting apabila ditimpa susah.

Tahniah kepada Ust. Alga, abg aeman & kepada semua jawatnkuasa yang mengendalikan Mini Karnival Waja pada kali ini. Ini mungkin program terakhir bagi ana di Terengganu (dah tak ada di bumi Terengganu) kerana selepas ini ana dah sibuk untuk persiapan ke USIM bagi menerusakan perjuangan di peringkat Ijazah. Chaiyok bagi abg aeman yang menyimpan cita-cita untuk menjadi Exco Belia sukan negeri Terengganu, realisasikan hasrat itu supaya selepas ini pihak JPR dapat menganjurkan Karnival Waja yang lebih berprestij di negeri Terengganu.

Setakat tu je la kot..malam ni ana akan bertolak ke kampus untuk menghadiri program Perkaderan Pendakwah Muda USIM anjuran Canselori USIM selama seminggu (8-15hb) maybe seminggu la takde posting pun, anyway after the program i will post interesting stories potraying the incidences in the program.

Maaf untuk posting kali ni takde gambar nak diupload because my sister had remove all the picture from my laptop ni (HU2...dia dah burn dalam CD )..ok..wassalam...

Sunday, June 1, 2008

Sempena mini Karnival Waja...

Pengalaman di KPRI Lata Belatan


Kunjungan pertama kali ke Lata Belatan di Besut untuk Kem Perkaderan Remaja Islam (KPRI) kali ke 2 menelusurkan kalimah ''Subhanallah'' di bibir ana kerana terkesima akan kecantikan tempat itu. Melihat derusan air terjun merasakn rasa ''geram'' di hati, membuak-buak di hati untuk terus terjun tetatpi mekirkan taklif dlm KPRI sebagai urusetia ICT menahan diri untuk menyempurnakan dahulu amanah yang diberi.

Sebagai pemula cerita di KPRI, ana ditaklifkan sebagai urusetia namun setelah berlaku ketidakcukupan fasi terpaksalah ana memikul 2 tanggungjawab serentak namun perkara itu bagi pemuda islam yang telah ditarbiyah tidak menganggap sebagai bebanan namun akan diterima sebagai takdir Allah & peluang yang mengajar kita untuk bersedia dengan pelbagai kemungkinan. Ana pun telah bersedia untuk sebarang kemungkinan.

Memang mencatat rekod, kebiasaannya memang dalam sesuatu program peserta muslimat akan mendominasi tetapi dalam KPRI kali ini peserta muslimat mendominasi 2/3 daripada keseluruhan peserta. Sebab itulah berlakunya kekurangan fasi muslimin yang pada mulanya dijangka dalam mesyuarat tidak akan berlaku tapi takdirullah mengkehendaki segalanya. Akibatnya seorang fasi muslimin terpaksa menerima puratanya 10 orang muslimin bagi setiap kumpulan. Peserta KPRI biasanya ialah peserta yang kita hasratkan untuk dikaderkan bagi tenaga pemuda/i bagi masa depan. Ada yang pernah menerima tarbiyah & ada yang bermula dari kosong. Memang kebayakannya datang dari kampung dengan pelbagai pakaian & 1001 perangai. Umur diorang dari 18-26, ada jugak segelintir yg muda, sangkaan kita hanya disasarkan untuk lepasan spm namun ada yang lebih umur.



Bagi ana, bergaul dengan peserta yang lebih tua & tidak pernah ditarbiyah pada mulanyaa menimbulkan sedikit masalah kerana jurang perbezaan umur namun berkat perbincangan fasi-fasi yang lebih senior, ana dapat membawa kumpulan ana dengan baik. Pelbagai pengisian dibuat ala-ala PLKN yang penuh manfaat. Qiamullail. Kuliyah agama gabungan sains, aktiviti LDK, jungle trekking, persembahan malam kesenian & lain-lain memang tidak membosankan. Tambahan pula ana dapat berjumpa dengan sahabat-sahabat yang telah lama putus contact & bersahabat dengan fasi dari pelbagai universiti yang diorang memang mantap, Perkongsian ilmu yang ana dapat daripada diorang merasakan diri ini masih jahil & perlu lagi bimbingan pada masa hadapan.

Pada hari akhir dibuat jungle trekking..memang 1 pengalaman yang tidak akan dilupakan sampai bila-bila. Majlis berakhir pada waktu petang dengan majlis penyampaian hadiah & doa wehdah. Tak lama lagi ada mini karnival waja & program perkaderan pendakwah muda USIM, memang padat cuti ini & bagi ana ini sungguh menyeronokkan!! Nantikan cerita berikutnya...

Tuesday, May 27, 2008

Menjelang program cuti berikutnya


Alhamdulillah setakat ini ana masih mampu menghirup udara di bumi Allah taala. Setelah beberapa hari berlalu kesempatan untuk mengupdate menjadi terbatas dek kesibukan aktiviti yang dijalankan. Walaupun aktiviti yang tidak berbentuk akademik (hu..hu selagi cuti tak habis tak bukak bukunyer) tetapi lebih berbentuk skill yang diperolehi daripada penglibatan dalam NGO & program menjadi fasilitator & urusetia.

Terbaru ana baru sahaja menjadi sukarelawan kepada sebuah badan NGO iaitu Majlis Pemuafakatan Rakyat Terengganu (MAMPAT) yang berfungsi meyelesaikan isu-isu berkaitan hak rakyat Terengganu. Kalau yang berminat nak tahu pasal MAMPAT boleh klik pada pautan organisasi dalam blog ni. Walaupun agak meletihkan apabila berkempen tetapi 1001 cerita, ragam & kemahiran boleh dipelajari. Ada yang lucu, sedih, & macam-macamla, kes kita jumpa macam-macam orang ketika berkempen.

Lusa bermulanya Kem Perkaderan Remaja Islam Negeri Terengganu yang akan diadakan di Lata Belatan Setiu Terengganu. Oleh kerana tak pernah lagi pergi ke sana jadi seronok jugak rasanya bila nak menunggu masanya ni. Tahun lepas dah jadi peserta tahun ni kenala menyumbang tenaga. Baru je petang tadi habis mesyuarat penyelarasan, alhamdulullah semuanya berjalan lancar. Ana terpilih untuk menjadi urusetia ICT & juga fasilitator, tentu pelikkan? Entahla, rasanya pilih satu je la. Berebut sangat, tapi biarla kerja yang kita berkualiti. Kalau dalam meeting tadi dengar fasi dah ramai, maybe bolehla ana mengundurkan diri buat sementara untuk memberi tumpuan kepada bidang ICT, yela aktivit peringkat negeri melibatkan semua daerah, mestila teknikal diberi perhatian. Masa ni la nak mempertingkatkan lagi ilmu komputer. Kalau ada masa dalam LDK maybe boleh ana mencelah. Semua LDK dia best!!

Rasanya tak nak cerite panjang, gambar pun takde nak diupload untuk dikongsi bersama tapi i.allah lepas program perkaderan remaja islam akan ada gambar menarik untuk kita share bersama. Ila liqa'.

Sunday, May 25, 2008

Aktiviti musim cuti

Alhamdulillah, tengah hari kelmarin selesai Tamrin Pelajar Madrasah Darul Salam yang disertai pelajar tahun 3,4,5. Boleh disebut juga sebagai kem kepimpinan kerana di tumpukan juga kepada pengawas mereka. Pelbagai input menarik & pengalaman berharga yang tidak akan dapat di pelajari di kampus dapat diambil. Walaupun baru sebagai fasilitator dalam kelab fasi tetapi sedikit sebanyak ilmu yang dipelajari dipraktikkan dalam tamrin ni. Adik-adik banin & banat yg mempunyai keletah sedikit nakal mengajar ana supaya lebih banyak bersabar & mempelajari psikologi kanak-kanak. Jazakumullahukhoiran jaza' lepada sahabat fasi-Hazwan, Hadi, Hazahari sahabiah-kak seha,maryam fatini, siti sufiah, kak afzan, kak fatimah, kak huda & beberapa orang lagi, pertemuan dengan kalin mencalit 1001 kenangan yang tersimpan di kotak memori seumur hidup. Moga-moga ukhwah kita terus terjalin abadan abada. Banyak gambar nak di tunjuk tapi nak diupload tu banyak kerja la takpe sedikit di beri di bawah.












Monday, May 19, 2008

Muktamar Kelab Fasilitator Terengganu Kali ke-3




Setinggi-tinggi ucapan tahniah diucapkan kepada kepimpinan AJK & Majlis Tertinggi Kelab Fasilitator Terengganu baru bagi penggal 2008/2009 atas lantikan dalam muktamar hari ini. Kepada abg Aeman yang akan menerajui kelab ini semoga sukses sokmo, kepada Kak Ngah (Kak Baity) yang dinaikkan pangkat daripada Biro ICT kepada timbalan pengerusi II (banyak keje lagila lepas ni), Kak Ida, Kak Najah, Kak Seha, abg Duan, abg Khairuddin, abg Amdang, & beberapa nama lagi semoga kalian berjaya memacu Kelab Fasi lebih maju pada masa hadapan.

Menghadiri muktamar (Mesyuarat Agung Tahunan) bagi sebuah NGO seumpama ini begitu menarik bagi ana. Pengalaman menjadi perwakilan (Kg. Gelugor Kedai ha..ha) untuk mengundi, memberi pendapat, menyertai perbahasan, mengkaji ucapan dasar pengerusi, meneliti undang-undang tubuh kelab , mengendalikan gimik perasmian & sebagainya memberi pengetahuan tambahan bagi diri ana dalam aktiviti pemilihan ahli jawatankuasa baru seumpama ini. Walaupun usia baru setahun jagung, mendengarkan perbahasan & buah fikiran daripada perwakilan sahabat-sahabiah lain mematangkan fikiran ana supaya bersiap sedia untuk melengkapkan diri dengan pelbagai ilmu lagi untuk masa hadapan.

Tambahan pula, dapat berkenalan dengan sahabat baru seperti Hadi daripada Politeknik Penang & Hazwan daripada UITM Shah Alam mengembangkan lagi pengetahuan ana dalam tanzim & kegiatan berorganisasi. Al-maklumla diorg lagi tua & berpengalaman daripada ana. Dalam muktamar tadi juga ana terlihat sahabiah ana yang merupakan senior di SMAASZA dulu yang juga menjadi ahli kepada Kelab Fasi ni (Kak Sahibul Afzan) juga kepada Lina Husniyah (peserta sama dengan ana di Kem Remaja Bestari 2005, baru habis Matrikulasi Johor) . Walaupun beliau nampak senyap namun ana percaya potensi dalam dirinya mampu digarap untuk menjadi pelapis Kelab Fasi pada masa hadapan.

Insya allah ana akan cuba istiqamahkan dengan Kelab Fasi yang menjadi platform terbaik untuk mengasah bakat kepimpinan, organisasi, ICT, sosial & sebagainya yang menjadi aset penting pada masa hadapan. Sesuai dengan tema muktamar pada hari ini '' Kebersamaan Menuju Harapan Baru.''

Sunday, May 18, 2008

Visit Terengganu


Kelmarin rombongan students Kelantan, Selangor & N. Sembilan lelaki Tamhidi Sci Tech, Dentist & Medic (batch 07/08) ke Terengganu di akhiri acara BBQ di pantai Tok Jembal Mengabang Telipot. Diorang dikhabarkan bertolak pada petang hari menaiki sebuah van & kereta. Memang meriah kalau ditatap kerana apabila sampai di Pantai Tok Jembal, mereka giat memasang khemah untuk bermalam di situ.

Acara BBQ dimulai dengan acara membeuat unggun api, walaupun hampir nak berputus asa kerana salah satu unggun api tak sesuai dinyalakan atas pantai tapi akhirnya acara membakar ikan, hotdog, kerang & kepah yang sememangnya ada sesetengah jarang ana dapat makan dapatla ana merasanya. Memang satu pengalaman yang menyeronokkan apababila rakan-rakan dari jauh datang melawat negeri kita & membuat aktiviti seumpama ini.

Hari ini, mereka masih melawat negeri Terengganu tapi ana tak mengikutla setelah semalaman BBQ samapai di rumah hampir jam 1.30 pagi menyebabkan diri terasa sedikit keletihan. Anyway selepas ini mungkin ana berkira-kira nak membalas lawatan mereka dengan ana sendiri akan ke negeri di bawah kepimpinan ulamak (Kelantan Darul Naim)

Saturday, May 17, 2008

Menjelang program ke-2 cuti


Kelmarin selesai sudah mesyuarat penjelasan modus operandi Tamrin Darussalam yang akan diadakan minggu ni pada 22-24 Mei. Setelah sekian lama tidak mengasahkan bakat berprogram kini skill itu cuba diitajamkan lagi. Ana diamanahkan untuk menjadi fasilitator. Walaupun sasaran peserta kali ini ialah daripada pelajar sekolah rendah namun cabaran yang lebih besar ialah untuk mengendalikan modul yang diberi.

Bermula daripada pengagihan tugas untuk menyediakan pamphlet program, menyediakan lagu tema & menyiapkan slot kuliyyah subuh multimedia merupakan cabaran-cabaran yang menarik! Mengapa? Kerana sebelum ini ana hanya lebih kepada memenuhi kerusi kepimpinan mengendalikan program, namun sekarang diberi kesempatan mencari pengalaman dalam pengisian program. Mencari pengalaman dalam pelbagai arena amat penting supaya pemikiran kita berkembang.

Sekembalinya daripada taklimat, kepala cuba menelusuri kepada kawaan-kawan di pelbagai negeri semasa di USIM. Mempunyai sahabat sahabiah yang berpengalaman dalam program menjadi satu aset besar untuk mengumpulkan modul. Memang pengalaman dalam bidang ICT ana kurang lagi ilmunya, maka eksplorasi ke toko-toko buku, website multimedia & perpustakaan akan menjadi matlamat selepas ini.

Semalam seorang sahabiah ada menghubungi ana, memberikan satu modul permainan. Kebetulan dia sedang mengendalikan satu program. Sememangnya sahabat-sahabiah sekarang sedang giat berprogram, maka bagi rakan-rakan seperjuangan yang mengatakan tiada apa yang nak dilakukan cuti ini cubalah mencari peluang untuk bertanyakan kepada sahabat yang sedang berprogram, pasti ada tempat untuk antum semua menyertai program yang pasti dapat memanfaatkan cuti antum selain menambahkan sahabat-sahabat baru daripada pelbagai latar belakang.