Wednesday, April 1, 2009

Tarbiyah bukan untuk orang yang manja

'' Menyertai jamaah & mlaksanakan gerak kerja jemaah bkn krana SEMANGAT, bkn krn sahabat, bkn krna ktinggian ilmu mahupun kemahiran & bukan kerana keturunan. Ttp kerana AQIDAH. Fahami erti kata aqidah nescaya xkan LARI dr perjuangan...surah arrum.69 : Dan org2 yg berjihadutk mcr keredaan Kami, Kami akn tunjukkan kpd mereka jln2 kami n sungguh, Allah bserta org2 yg bbuat baik.., jgn lafazkan kalimat JIHAD, andai diri takut utk ber JUANG.''

An nukilkan kembali mesej yg ana terima daripda seorang sahabat sebentar tadi, agak terkesan daripada mesej yg diterima, mungkin ini adalah satu muhasabah kpd diri, sebagai seorang pejuang agama Allah,motivasi ini perlu sentiasa disematkan di dalam hati. Kepada sahabat ini, ana nukilkan kembali tinta di bawah sebagai pedoman bersama ( panjang sgt xdpt nak tulis dlm handphone )

Tarbiyah bukan untuk orang yang manja.

Tarbiyyah bukan untuk orang yang malas.
Da’wah bukan untuk orang yang takut nak bergerak dan mencabar diri.
Tarbiyyah bukan untuk orang yang cepat bosan, lari, lompat-lompat, sekejap down-sekejap up, cepat terasa..
Tarbiyyah bukan bagi orang yang memilih program untuk dia ikuti-yang senang dan mudah join, yang penat, bersusah payah elak.
Bukan untuk orang yang mencari tarbiyyah hanya bila terasa diuji oleh tuhan. Kalau tak, batang hidung pun tak Nampak.
Bukan bagi yang meletakkan da’wah hanya untuk mencari calon akhawat sebagai sang isteri,

-yang join hanya untuk meminta tolong teman-teman pencerahan bila dia dalam kesusahan.
Tapi kesenangan dan kelebihan yang dia dapat, tak share pun dengan orang lain..
-yang cepat mengalah,
-yang meletakkan mabit, qiamullail, daurah, dan tathqif dalam diari hanya selepas ditolak dengan semua agenda dan upacara-upacara ‘penting’ yang lain.
-yang hanya pandai cakap (dan menulis), tapi amal kosong
-yang hanya tahu compare jamaah itu dengan jamaah ini, yang boleh jarah wa ta’dil harakh ini dan itu.

Da’wah bukan untuk orang yang ikut liqa hanya kerana nak disebut sebagai ahli dalam harakah ini dan itu, jamaah ini dan itu.
Da’wah bukan untuk orang yang tak boleh diberi tugasan last minute.
Da’wah bukanlah untuk orang yang tak nak keluarkan duit, infaq di jalan Allah.
Da’wah bukan untuk orang yang tak boleh sesekali tidur lewat, terpaksa berjalan jauh.
Da’wah bukan bagi orang yang kalau ada program untuk ikut terlibat, mesti naik motokar besar dan mewah, yang air-cond, dan laju. Yang tak nak naik bas, public transport, dan yang kena berpeluh-peluh.
Tarbiyah bukan untuk orang yang kena contact dan info dia setiap masa tentang perkembangan terkini sedangkan dia kena macam boss, hanya tunggu information.
Pencerahan bukan bagi mereka yang hanya nak berkawan dengan orang berduit dan berharta, yang hidup mewah, dan mengelak berkawan dengan orang susah, miskin, dan pakai comot.
Da’wah bukanlah untuk orang yang setiap masa dan ketika, kerja nak beri alasan ini dan itu. Penat, mengantuk, susah, banyak kerja, keluarga tak bagi keluar.

Tarbiyyah bukanlah segala-galanya. Tapi segala-galanya bermula dengan tarbiyyah.

Tanpa anda, orang yang sering beralasan ini, da’wah akan terus berjalan.
Islam akan tetap berjaya. Ummah akan tetap terpelihara.

Cuma tanpa pencerahan,
Tanpa tarbiyyah,
Tanpa da’wah,
Belum tentu kita akan Berjaya di mahsyar nanti.

Tak mengapa. Teruskan hidup anda seperti biasa. Da’wah tak memerlukan anda. Tiada siapa pun yang rugi tanpa kehadiran anda. Berbahagialah seadanya.


Pesanan kpd diri sendiri & para sahabat, perlu disematkan sentiasa di dalam hati, hidup ini ialah satu proses tarbiyah & jikalau kita berdukalara maka jadikanlah Allah sebagai pengubat kita....Wallahualam...

2 comments:

Azan Subuh said...

Org yang berjuang di jalan Allah seringkali menangis lemah di hadapan Allah, tetapi Allah kuatkan dia di sisi manusia. Berbahagialah hati walaupun payah kerana itulah jalan ke jannah...

iz_one89 said...

Setiap Dari Kamu Adalah Pemimpin