Sunday, February 14, 2010

Mindset vs Mindless

Konotasi "hangat-hangat tahi ayam" atau "panas sementara" menjengah diri aku & mungkin juga sahabat2 aku yg dulunya aktif dalam ber"blogging" ini. Mungkin kecanggihan aplikasi teknologi hari ke hari mendorong "para IT Savvy" ini beralih angin. Daripada blog ke facebook, twitter dan lain-lain yang semakin canggih sekarang. Petang tadi sehingga malam ini (sehingga artikel ini ditulis) aku sedang membongkarkan suatu kebuntuan yang m'belenggui pemikiran beberapa hari yg lalu,,isu POLITIK NILAI.

Apabila ditaip kosa kata ini di internet bermacam-macam referensi akan muncul. Walaupun tidak dapat 100% apa yang dikehendaki namun hati ini berpuas hati dapat menemui pautan-pautan kepada "pemikir-pemikir" yang cukup bernas dalam mengutarakan hal ini. Benar, apabila berada di dalam dunia universiti, berkata mengenai politik memang sesuatu yang "kontroversi" apatah lagi kalau menyertai "dunia politik" yang memang menjadi "kesalahan." Namun sebenarnya para penuntut universiti (mahasiswa/i) perlu sedar politik yang sebenarnya diperlukan ialah ke arah kesedaran POLITIK NILAI.

Aku tidak dapat memberi penjelasan panjang mengenai tajuk ini atas sebab masih lagi dalam proses memahami kosa kata ini. Namun i.allah artikel-artikel selepas ini akan cuba mengupas tajuk-tajuk ini. Aku cuba kongsikan satu artikel mengenai "Poyo" yang mana menjadi "penyakit kanser" tahap berbahaya yang membarah di institut pengajian tinggi sekarang yang mungkin aku juga "menghidapi" pre-sakitnya & moga2 penyakit ini dapat dihapuskan dalam melahirkan intelektual2 yg sebenarnya diperlukan atas tujuan penubuhan universiti itu sendiri. Sekian.

(Pautan ke link artikel "Budaya Poyo")

No comments: