Friday, November 6, 2009

Inside-Out : Imtihan Kubra

Alhamdulilah...hari ni dah masuk kertas exam yg ke-4 ana hadapi utk imtihan semester 1 sesi 2009/2010 di bumi USIM ni. Lepas habis jer paper "Ethics In Science" pukul 5pm then pi solat asar terus menerjah ke lab komputer di tingkat 3 maktabah USIM ni...sekarang org rancak guna facebook so agak lengang idea utk menulis di blog ni, tapi ptg ni cam ad idea nak menulis maka pena terangkat, maka jari diringankan utk mengetip kekunci komputer.

Inside-out Imtihan Kubra
Ha, apa agaknya komen antum kalau dikatakan "kita belajar kerana apa?" Maka kalau kata "belajar ini kewajipan di kampus" maka apabila exam tiba dicurahkan segala2nya di dalam imtihan then time cuti semester tutup buku kerana takde kewajipan masa tu?? Betul ke tak betul?? Ha, yg ni kit nak tahu ni. Kita ambik konsep "inside-out"....maksudnya kita belajar kerana keinginan dalaman kita yg dahagakan ilmu pengetahuan bukan kerana tekanan luar.

Belajar kerana Allah Taala.
Ini selalu yg kita dengar "Aku belajar kerana Allah Taala," maka jom kita muhasabahkan diri kita...
1. Selepas habis sesuatu paper, adakah kita ada inisiatif utk recheck semula di dalam nota2 kita
apa yang kita jawab?? Ada rasa nak belajar daripada kesilapan??
2. Kita selalu mengatakan bahawa sistem pendidikan kita berorientasikan peperiksaan, maka
kita buat ala-kadar di dalam peperiksaan? Betul ke salah??
3. Selepas exam, di mana kedudukan buku2 , nota2 kuliyah, kertas2 soalan yg sebelum exam
tersimpan rapi??

Banyak la lagi perkara yang kita kena muhasabahkan..semuanya berkaitan dengan Adab-adab kita semasa belajar. Semoga dengan lintasan idea spontan ni dapat memberi sedikit sebanyak manfaat kepada ana & rakan2 sekalian. Wslm w.b.t...Selamat Beramal !!

4 comments:

Iskandar Zulkarnain said...

Assalamualaikum saudara daing.

masihkah kau ingat siapa diriku?
kalau nak tahu layarilah blog hamba

Iskandar Zulkarnain said...

muin tak diketahui ade ke dok..tp ni jela blog ambe

Umar Mukhtar Bin Mohd Noor said...

salam ziarah..nta ni..ke arah menjadi murabbi ni..hehe

Fadzil said...

Murabbi?? Subhanallah..manala layak dgn ilmu sejemput di dada..jauh lagi..