Friday, May 29, 2009

Secebis Kesedihan


Innalillahi wa inna ilaihirajiun...inilah lafaz yg dpt ana lafazkan setelah hanset kesayangan tercicir ketika menunggang ''kuda perang biru TAN 7097'' tempoh hari. Sehingga kini hanset masih belum dijumpai walaupun jika ana buat panggilan msih lagi berdering tapi tak ada orang yg mengangkatnya, mungkin tersembunyi di lokasi yang sukar ditemui.

Allah taala berfirman di dalam surah al baqarah (lupa bil surah)
namun mafhumnya :
'' Dan kami timpakan cubaan kepada kamu dengan sesuatu daripada ketakutan dan kelaparan dan kekurangan harta dan diri (nyawa) dan buah-buahan..sehingga akhir kalam''

Ana beberapa minggu lepas ada menolong seorang sahabat seperjuangan untuk menemui hanset beliau yang hilang (waktu tu kali ke-2 hilang) tapi berkat doa dan usaha dapat ditemui semula. Ana berdoa kepada Allah agar mempertemukan semula hanset ana yang hilang dengan berkat daripada ana menolong sahabat tadi. sahabat2ku sekalian tolong doa sekali yer.

Cerita hilang hanset ni bukan ana jer, malahan sahabat ana (rasyadan & umar) mgalami pengalaman yg sama, tp bukan asbab kelalaian cam ana tp ada tangan hamba-Nya yg sengaja mengundang murka Allah mencuri hanset pejuang Islam- Rasyadan & Umar. Ya Allah ketika itu baru sahaja kami pulang drpd surau solat subuh berjemaah, kejadian tu berlaku dengan sekelip mata.

Ini cubaan yang Allah timpakan kpd hamba-Nya yg memohon kekuatan drpd-Nya. Moga2 Allah mberi kekuatan kpd kami & menggantikan kami dengan sesuatu yg lebih baik samada di dunia atau di akhirat kelak. Ana berdoa agar si pencuri itu diberi hidayah-Nya dibuka pintu hati untuk kembali bertaubat kepada Pencipta-Nya.

6 comments:

rushdunk said...

takziah kpd anta
anta berpeluang lg untk jump nset

Protaz_muslim89 said...

An mmg bsimpati dgn adik bradik yg lain..mmg ini dugaan yg agk brat perlu sama2 kita hdpi di dlm situasi kita mmrlukan myelesaikan tugas2 pnting mlaui komunikasi.

Bsabarlah, Allah bsama2 hamba-Nya di dlm ksusahan.

Rubiah Ismail said...

takziah...banyakkan bersabar...sabar itu indah..hp ana juga dicuri ketika subuh...09

IzWaN RaiF said...

Relx r daing, patah tumbuh hilang berganti

HuSnaMujahidah said...
This comment has been removed by the author.
HuSnaMujahidah said...

Bila brng yg kita syg hilang.. mmg sakit rasanya.. tp, prasaan tu akn hilang bila kita blajar u redha akn khilangannya..

syukran coz pnh tlong ana dlu.. ana nk bls jasa enta pun xthu cmna.. mdh2an Allah mbalas jasa enta dgn gnjran yg lbih bsar kelak..

Mdh2an henset enta n shbat2 lain akn ditemui.